kwi 12 2020

Syrop z mniszka lekarskiego


Komentarze: 0

 

Moi drodzy, mamy już zaawansowaną wiosnę a co za tym idzie łąki i lasy obfitują w ogromną ilość roślin, z których możemy wyczarować wspaniałe syropy i nalewki.

Postanowiłam się z Wami podzielić kilkoma sprawdzonymi recepturami na naturalne środki wzmacniające.

I tak na pierwszy ogień idzie: Mniszek lekarski.

Już niedługo zacznie kwitnąć, a początek tego okresu to idealny moment na przygotowanie syropu z mniszka. (Im starsze kwiaty będą tym będzie bardziej gorzki)

 

Po co robić taki syrop? Ma on tradycyjne zastosowanie:

wspomagająco przy infekcjach górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy ból gardła i kaszel

środek działający wspomagająco przy trawieniu

środek pobudzający wydzielanie soków żółciowych

 

Przepis na jedną porcję (2-3 słoiki)

około 500 kwiatów mniszka lekarskiego (dla ułatwienia- w litrowym garnku mieści się odpowiednia ilość lekko ubitych kwiatów ;) )

1 litr wody

1 kg cukru (trzcinowy lub zwykły)*

sok z dwóch cytryn

2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

 

* Uprzedzając, syropu nie da się niestety zrobić bez cukru. Jeśli ma on służyć Wam i Waszym dzieciom to nie proponuję aby przyrządzać go na bazie jakiegokolwiek alkoholu.

Przygotowanie syropu z mniszka

Zebrane kwiaty odstaw w przewiewne miejsce na 2-3 godziny, tak aby robaczki mogły sobie uciec

Odcinamy zielone części kwiatów (nie trzeba tego robić, ale im więcej zielonych części tym bardziej gorzki będzie nasz syrop)

Zalej kwiatki wodą i jeśli używasz dodaj gałązki tymianku

Gotuj przez około 20 minut

Tak przygotowany wywar wystudź i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Po tym czasie zagotuj sok raz jeszcze i przecedź go przez gazę

Do czystego soku dodajemy cukier i sok z cytryny i gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego miodu.

jakieś 30min gotowania z cukrem – konsystencja będzie lejąca

1,5h-2h – konsystencja będzie „gęsto-miodowa”

oczywiście im krótszy czas obróbki cieplnej tym lepiej – ale ten przepis ma już setki lat i najczęściej gotuje się go właśnie do konsystencji gęstej

uważaj, żeby syropu nie przeciągnąć – konsystencja „na lizak” nie jest ok 

Gorący miodek przelewamy do gorących słoików

Nie trzeba go pasteryzować – ze względu na dużą zawartość cukru powinien się ładnie trzymać około 12 miesięcy

Taki syropek w przypadku infekcji zaleca się stosować 2-4 razy dziennie po 1 łyżce. Może być solo, może być jako dodatek do herbaty lub z innymi naparami.

 

Powodzenia!

mniszek lekarski

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz