Syrop z mniszka lekarskiego
Komentarze: 0
Moi drodzy, mamy już zaawansowaną wiosnę a co za tym idzie łąki i lasy obfitują w ogromną ilość roślin, z których możemy wyczarować wspaniałe syropy i nalewki.
Postanowiłam się z Wami podzielić kilkoma sprawdzonymi recepturami na naturalne środki wzmacniające.
I tak na pierwszy ogień idzie: Mniszek lekarski.
Już niedługo zacznie kwitnąć, a początek tego okresu to idealny moment na przygotowanie syropu z mniszka. (Im starsze kwiaty będą tym będzie bardziej gorzki)
Po co robić taki syrop? Ma on tradycyjne zastosowanie:
wspomagająco przy infekcjach górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy ból gardła i kaszel
środek działający wspomagająco przy trawieniu
środek pobudzający wydzielanie soków żółciowych
Przepis na jedną porcję (2-3 słoiki)
około 500 kwiatów mniszka lekarskiego (dla ułatwienia- w litrowym garnku mieści się odpowiednia ilość lekko ubitych kwiatów ;) )
1 litr wody
1 kg cukru (trzcinowy lub zwykły)*
sok z dwóch cytryn
2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
* Uprzedzając, syropu nie da się niestety zrobić bez cukru. Jeśli ma on służyć Wam i Waszym dzieciom to nie proponuję aby przyrządzać go na bazie jakiegokolwiek alkoholu.
Przygotowanie syropu z mniszka
Zebrane kwiaty odstaw w przewiewne miejsce na 2-3 godziny, tak aby robaczki mogły sobie uciec
Odcinamy zielone części kwiatów (nie trzeba tego robić, ale im więcej zielonych części tym bardziej gorzki będzie nasz syrop)
Zalej kwiatki wodą i jeśli używasz dodaj gałązki tymianku
Gotuj przez około 20 minut
Tak przygotowany wywar wystudź i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie zagotuj sok raz jeszcze i przecedź go przez gazę
Do czystego soku dodajemy cukier i sok z cytryny i gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego miodu.
jakieś 30min gotowania z cukrem – konsystencja będzie lejąca
1,5h-2h – konsystencja będzie „gęsto-miodowa”
oczywiście im krótszy czas obróbki cieplnej tym lepiej – ale ten przepis ma już setki lat i najczęściej gotuje się go właśnie do konsystencji gęstej
uważaj, żeby syropu nie przeciągnąć – konsystencja „na lizak” nie jest ok
Gorący miodek przelewamy do gorących słoików
Nie trzeba go pasteryzować – ze względu na dużą zawartość cukru powinien się ładnie trzymać około 12 miesięcy
Taki syropek w przypadku infekcji zaleca się stosować 2-4 razy dziennie po 1 łyżce. Może być solo, może być jako dodatek do herbaty lub z innymi naparami.
Powodzenia!
Dodaj komentarz